Frågor och svar om VA-taxa
Alla lokala kostnader för vatten och avlopp inom en kommun ska finansieras VA-taxan.
Eftersom varje kommun har olika förutsättningar är VA-avgifterna också olika i kommunerna. Vanligen är avgifterna lägre i en tätbebyggd kommun. Det beror på att kostnaderna för VA-verksamheten fördelas på fler kunder.
Det du betalar i vatten- och avloppsavgift används bland annat till att producera dricksvatten, underhålla och förnya ledningsnäten, rena avloppsvatten samt ta hand om dagvatten från gator och fastigheter via till exempel dagvattendammar.
Frågor och svar om höjd VA-taxa är framtagen av Svenskt Vatten och är generell för samtliga kommuner i landet.
Frågor & svar
Svenskt Vatten tycker att 4 % är en för låg ökning. Varför då?
Nyinvesteringar liksom förnyelse av äldre anläggningar släpar efter. Sveriges befolkningen ökar, klimatförändringarna ställer nya krav, föroreningar i form av kemikalier, läkemedelsrester och mikroplatser ska tas om hand. För detta krävs förbättrad förnyelseplanering och investeringsplaner, men även ökade resurser, personella som ekonomiska. Taxorna behöver i snitt fördubblas på 20 års sikt.
Vad är då problemet, varför sker inte investeringarna i den takt som behövs?
Många kommuner saknar kapacitet att genomföra nödvändiga investeringar. Det är särskilt tydligt för mindre VA-organisationer. Vi tror att en stabil VA-organisation bör arbeta med en kritisk massa om cirka 50 000 invånare, att jämföra med mediankommunen som har runt 16 000. Dagens VA-organisationer är dessutom dimensionerade för en tid då investeringar redan var gjorda och fokus låg på drift av anläggningarna. Erfarenheter visar att när organisationer stärks, till exempel genom olika samverkanslösningar, ökar investeringstakten och eftersatta behov kan börja åtgärdas.
Det kan vara flera hundra procent dyrare i en kommun jämfört med en annan för samma produkt, rent vatten i kranen och ett fungerande avlopp. Varför är skillnaden i VA-taxa så stor mellan olika kommuner?
Vattentjänsterna produceras alltid lokalt och utifrån de förutsättningar som råder i varje enskild kommun. VA-taxor sätts utifrån självkostnadsprincipen. Det innebär att de samlade intäkterna från taxans avgifter inte överstiger de samlade kostnaderna för de kommunala vatten och avloppstjänsterna.
Skillnaderna i avgiftsnivå beror främst på att kostnaden för att bygga och driva VA-systemen varierar i kommunerna på grund av olika förutsättningar som är svåra att påverka, t ex storlek, läge, typ av bebyggelse, avstånd, topografi, befolkningstäthet, antalet verksamhetsområden, råvattenkälla etc. Vidare spelar historiskt olika sätt att hantera investeringskostnader in, som påverkar den sk. kapitalkostnaden.
Ge exempel på vad det är som rent konkret behöver dessa investeringar?
De behövs för att:
- Bygga ut ledningsnät och kapacitet till både nya bostäder och befintliga områden som idag inte har kommunalt VA, men som behöver det på grund av ökade krav på miljöskydd.
- En snabbare takt för förnyelse av ledningsnäten än vad som är fallet idag. Dagens förnyelsetakt behöver öka med 40 procent.
- Anpassa VA-infrastrukturen för kommande klimatförändringar.
- Säkra dricksvattenkvaliteten även på sikt genom att se till att alla vattenverk har tillräckliga barriärer (reningssteg).
- Möta nya krav på avloppsrening vad gäller till exempel läkemedelsrester och slamhantering.
Är låg VA-taxa ett bra mått för att värdera om vattentjänsterna i kommunen sköts på ett bra och effektivt sätt?
Nej, VA-taxan är ett uselt mått på att värdera kvaliteten i en kommuns sätta att sköta sina vattentjänster. Låg taxan kan t ex både bero på att infrastrukturen är eftersatt och illa underhållen eller väldigt välskött och effektiv.
Är vattnet för billigt idag?
Ja.
Ödeshögsbostäder AB
0144-353 00 växel
Besöks- och postadress
Fabriksvägen 5, 599 33 Ödeshög
odeshogsbostader@odeshog.se
Ekonomiassistent
Elisabet Pantzar
Tel: 0144-353 10
elisabet.pantzar@odeshog.se
Fastighetschef
Ricard Carlenius
0144-353 05
ricard.carlenius@odeshog.se