Stöd & omsorg
- Akut hjälp
- Ekonomisk hjälp
- Familj och föräldraskap
- Frivilliga uppdrag
- Funktionsnedsättning
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Hälso-och sjukvård
- Invandring och integration
- Kommunala rådet för äldre och personer med funktionshinder
- Lokala värdighetsgarantier
- Missbruk och beroende
- Psykisk ohälsa
- Självservice
- Socialkontoret och Socialjour
- Våld i nära relation och hedersnormer
- Äldre
Funktionsnedsättning
Du som har en funktionsnedsättning och svårt att klara din vardag kan få hjälp genom kommunen som kan erbjuda dig olika former av stöd och service utifrån dina behov.
Vi hjälper dig att hitta rätt stöd utifrån dina behov så att du kan leva ett så aktivt och självständigt liv som möjligt. Det finns lagar som ger dig rätt att få stöd och service, Socialtjänstlagen (SoL) samt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) som är en lag som ger dig som har stora och varaktiga funktionshinder rätt till stödinsatser.
För merparten av det stöd som erbjuds krävs ett myndighetsbeslut som fattas av en biståndshandläggare. För att få mer information och ansöka om en stödinsats vänder du dig till en biståndshandläggare.
Information om olika stöd hittar du i menyn under "Funktionsnedsättning".
Anhörigstöd
Du kan vara anhörig till en person som har fysiska och/eller psykiska funktionsnedsättningar och/eller har missbruks- och beroendeproblematik eller vara anhörig till äldre som behöver hjälp. Vid kontakt hjälper vi dig att komma till rätt instans.
Vilket stöd som kan bli aktuellt för dig beror på dina behov och den livssituation du befinner dig i. Du kan t.ex. vara make/maka, sambo, förälder, barn, syskon, granne, arbetskamrat. Anhörigstödet finns för alla som stöttar någon.
Många anhöriga ger ofta, dagligen och ibland dygnet runt, ovärderligt stöd till en närstående. Ett betydelsefullt men ofta osynligt arbete som behöver uppskattning och gott stöd.
Det är viktigt att du som ger stöd också får kunskaper och stöd i din roll. Du måste få möjlighet till vila och egen tid för att orka och kunna behålla ett gott hälsosamt liv.
Vi ger anhöriga stöd från olika instanser, här ovan finns kontaktuppgifter (se "Kontakt") och den som svarar kan hjälpa dig att komma till rätt person..
Med hjälp av kommunens anhörigstöd finns även möjlighet till information, råd och stöd, tips om utbildningar, eventuellt kontakt för enskilda samtal och vid behov uppstart av anhöriggrupper.
För mer information kan du kontakta biståndhandläggarna på kommunen. Se under "Kontakt".
Gruppbostad
Gruppbostaden är ett boende för vuxna med särskilda behov.
Boendet består av fem separata lägenheter och gemensamma utrymmen som kök och vardagsrum. Insatsen riktar sig till dig som har ett större vårdbehov, service och omvårdnad finns direkt utanför dörren och ges på dygnets alla timmar. Stöd i att kunna utföra fritidsaktiviteter och komma i väg till sysselsättning/arbete ingår i insatsen.
Arbetet styr utifrån den upprättade genomförandeplanen som utförs i samband med att man får beslut om insatsen.
Vårt arbete genomsyras av kommunens värdegrund och vårt mål att alla ska känna sig trygga och få en meningsfull vardag.
Personlig assistans
Personlig assistans kan utföras via kommunen eller av privat utförare.
Genom personlig assistans har personer som har ett stort hjälpbehov av personlig karaktär möjlighet att få ett personligt utformat stöd som ges av ett begränsat antal personer.
Det personliga stödet ska ge ökade möjligheter till ett självständigt liv. Att möjliggöra för den enskilde att som andra i samhället kunna studera, delta i sysselsättning och fritidsaktiviteter, att kunna få möjlighet till eget boende med mera.
Insats kan beviljas av kommun eller försäkringskassan beroende på hur många timmar per vecka som personen behöver assistans.
Vårt arbete genomsyras av kommunens värdegrund och vårt mål att alla ska känna sig trygga och få en meningsfull vardag.
Pilbacken - för barn, ungdomar och unga vuxna
Pilbacken bedriver verksamhet för barn/ungdomar och unga vuxna enligt Lagen om stöd och service (LSS) eller socialtjänstlagen (SoL).
Fritidsverksamhet för barn och unga över 12 år
Om du har en funktionsnedsättning och är över 12 år har du rätt till att delta i fritidsverksamheter. Meningen med denna tillsyn är att du har omsorg före och efter skoldagen samt under skollov och ledigheter.
Vi har en lägenhet där vi kan utföra många olika aktiviteter utifrån individen behov. Vi åker ibland iväg på utflykter t.ex. till simhallen eller någon annan aktivitet som barnet/ungdomen gillar.
Arbetet styr utifrån den upprättade genomförandeplanen som utförs i samband med att man får beslut om insatsen. Vårt arbete genomsyras av kommunens värdegrund och vårt mål att alla ska känna sig trygga och få en meningsfull fritid
Korttidsboende barn/ungdomar
Korttids för barn/ungdomar är en insats som individen kan bli beviljad då man behöver få miljöombyte eller att barnets förälder/föräldrar behöver tid för andra syskon eller aktiviteter.
Vi har en lägenhet där vi kan utföra många olika aktiviteter utifrån individen behov. Vi åker ibland iväg på utflykter till exempel till simhallen eller någon annan lämplig aktivitet.
Servicebostad
Är en boendeform för individer som behöver stöd och hjälp för att klara sin vardag. Som individ klarar man många delar i sin vardag själv, men behöver stöd och coachning för att kunna utföra till exempel städning eller gå och handla.
Vi har en gemensamhetslokal där vi träffas har gemensamma aktiviteter på eftermiddagar/kvällar. Vi spelar spel, lagar mat tillsammans, umgås eller åker ut på en gemensam aktivitet.
Arbetet styr utifrån den upprättade genomförandeplanen som utförs i samband med att man får beslut om insatsen. Vårt arbete genomsyras av kommunens värdegrund och vårt mål att alla ska känna sig trygga och få en meningsfull vardag.
Ängens dagcenter
Ängens dagcenter erbjuder en meningsfull daglig sysselsättning utifrån deltagarnas personliga behov och förutsättningar.
Om du inte har möjlighet att få ett vanligt jobb på grund av din funktionsnedsättning kan du ansöka om sysselsättning eller daglig verksamhet. Där kan du få arbeta med många olika saker, till exempel snickeri eller att sy eller baka.
Arbetet styr utifrån den upprättade genomförandeplanen som utförs i samband med att man får beslut om insatsen. Insatsen planeras utifrån dina förutsättningar och önskemål.
Vi erbjuder aktiviteter både i grupp och individuellt.
Vårt arbete genomsyras av kommunens värdegrund och vårt mål att Du ska få en meningsfull sysselsättning
Ditt stöd beviljas utifrån LSS (Lagen om stöd och service), och ansökan görs via biståndshandläggare.
Enhetschef
Åsa Johansson
0144-351 70
asa.johansson@odeshog.se
Receptionen socialkontoret
Öppettider:
Måndag - torsdag kl 10-16
Fredag kl 10-15
Lunchstängt kl 12-13
0144-350 03
Telefontider:
Måndag - fredag kl 7.30-16.00
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög
ifo@odeshog.se
Fax: 0144 - 106 90
Pilbacken
Bryggarevägen 32
0144-351 93
0703510275
Ängens dagcenter
Ekängsgatan 5, Ödeshög
0144-351 47