Stöd & omsorg
Många människor i vårt samhälle klarar inte av att ta hand om sig själva och sin egendom. Det kan handla om omyndiga personer eller personer som på grund av ålder och sjukdom inte kan bevaka sin rätt. För dessa personer finns stöd- och hjälpinsatser att få i form av god man, förvaltare eller förmyndare.
En god man och en förvaltare har i princip samma huvuduppgifter men deras ansvar och befogenheter skiljer sig lite åt. En god man kan inte utses mot en persons vilja utan är en frivillig åtgärd som innebär att personen behåller sin rättshandlingsförmåga.
Förvaltarskap är en tvångsåtgärd. Detta innebär att en förvaltare kan utses utan personens samtycke. En förvaltare utser man åt en person som är oförmögen att vårda sig själv eller sin egendom.
Ett barn, det vill säga en person under 18 år, kan inte företräda sig själv i olika sammanhang och behöver därför en ställföreträdare. I de flesta fall är det föräldrarna som företräder barnet så som vårdnadshavare och förmyndare. Huvudregeln i Föräldrabalken är att förmyndarna själva bestämmer över hur ett barns tillgångar ska användas eller placeras. I vissa fall ska dock överförmyndaren ha tillsyn över förmyndarens förvaltning av barnets tillgångar och godkänna vissa åtgärder.
Biståndshandläggare