Stöd & omsorg
- Akut hjälp
- Ekonomisk hjälp
- Familj och föräldraskap
- Frivilliga uppdrag
- Funktionsnedsättning
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Hälso-och sjukvård
- Invandring och integration
- Kommunala rådet för äldre och personer med funktionshinder
- Lokala värdighetsgarantier
- Missbruk och beroende
- Psykisk ohälsa
- Självservice
- Socialkontoret och Socialjour
- Trygg och säker
- Våld i nära relation och hedersnormer
- Äldre
Jourhem
Det kan finnas perioder i livet där ett barn behöver komma hemifrån med kort varsel och då krävs ett fungerande jourhem. Med jourhem menas att du tillfälligt går in för att ersätta en förälder och tar på dig ansvaret för att ta hand om barnets dagliga omvårdnad och behov.
Varför jourhem?
Det kan finnas olika anledningar till att barn omedelbart behöver få en ny hemmiljö. Orsakerna kan exempelvis vara föräldrarnas fysiska/psykiska hälsa, pågående missbruk eller övergrepp mot barnet. När barnet till tonåring kan det bero på en konflikt mellan förälder och ungdom.
En utredning påbörjas i samband med placeringen för att belysa på vilket sätt barnet/familjen kan få bäst hjälp. Under tiden barnet bor i jourhemmet krävs ett samarbete med barnets biologiska föräldrar, socialtjänst, barnets skola och andra vårdgivare.
Utfallet beror sedan på hur utvecklingen sker för barn och föräldrar. En del barn flyttar hem till sin biologiska familj och andra barn påvisar ett behov av en stadigvarande placering i ett familjehem. Det förekommer även att utredningen visar att barnet kan behöva placeras på ett behandlingshem.
Att bli jourhem
För att bli ett jourhem krävs det att du uppfyller flera kriterier. Det krävs ett stort intresse, tid och ett eget rum till barnet. Det än en fördel om du har erfarenhet av att ta hand om andras barn, än bättre om det är av yrkesmässig karaktär. Du bör ha ett flexibelt förhållningssätt till att det kommer ske förändringar inom barnets familj och din egen.
Det krävs att man som vuxen är trygg och är duktig på att kombinera gränsättning med att vara flexibel. Man behöver förmågan att skapa en trygg grund att utgå ifrån och ett varmt förhållningssätt gentemot barnet.
För att vara ett jourhem krävs att det finns en vuxen som inte arbetar. Målsättningen är att det ska vara så små förändringar som möjligt i barnets vardag så därför bör du helst bo nära Ödeshögs kommun.
Hur man blir jourhem
Du kan antingen ringa oss och anmäla dig intresserad eller komma förbi under Socialkontorets öppettider (se Kontakt längre ned). Om du är fortsatt intresserad efter en första kontakt gör vi en utredning på dig i syfte att säkerställa att du är en person som passar in som jourhem. Denna utredning innefattar hembesök, olika intervjuer, registerkontroller samt referens från personer i din närhet eller utifrån din yrkesmässiga roll.
Stöd och vägledning
Som jourhem får du stöd och handledning av vår familjehemssekreterare. Du får även en genomförandeplan som du ska arbeta efter och detta följs upp kontinuerligt.
Ödeshögs kommun samarbetar även med Vadstena och Boxholms kommun kring våra uppdragstagare. Det innebär att vi tillsammans anordnar föreläsningar och diskussionsseminarium för att stödja och bredda uppdragstagarnas kunskap. Vår ambition är att erbjuda två till fyra träffar och föreläsningar per år.
Jourhemmen förväntas även gå utbildningen "Ett hem att växa i". Denna utbildning genomförs i egen regi eller att vi köper platser hos en annan kommun.
Receptionen socialkontoret
Öppettider:
Måndag - torsdag kl 10-16
Fredag kl 10-15
Lunchstängt kl 12-13
0144-350 03
Telefontider:
Måndag - fredag kl 7.30-16.00
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög
ifo@odeshog.se
Fax: 0144 - 106 90
Överförmyndarkansliet i Motala
Intresseanmälan för att bli kontaktperson, kontaktfamilj och familjehem