Omsorg och stöd
- Akut hjälp och krisstöd
- Dödsfall och begravning
- Ekonomi och pengar
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Lokala värdighetsgarantier
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Skadligt bruk och beroende
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Separation och skilsmässa
Barn behöver samhörighet med båda föräldrarna, även om ni som föräldrar inte lever tillsammans. Det ligger därför i barnens intresse att deras föräldrar så långt som möjligt kan samarbeta om det som gäller dem. Har ni svårt för att diskutera frågor kring vårdnad, boende och umgänge kan ni ansöka om att gå på samarbetssamtal.
Om du vill skiljas vänder du dig till tingsrätten. Du kan ansöka om skilsmässa på egen hand eller gemensamt med din maka eller make. Om ni har minderåriga barn tillsammans får ni vanligtvis sex månaders betänketid innan skilsmässan går igenom.
Samarbetssamtal
Barn har rätt till båda sina föräldrar. Därför är det viktigt att föräldrar som inte lever tillsammans försöker finna den lösning som är bäst för barnet.
Samarbetssamtal är en möjlighet för föräldrar att gemensamt hitta former för vårdnaden om barnet, barnets boende och umgänge med den förälder det inte bor med.
Föräldrarna ska kunna fungera som föräldrar till sina gemensamma barn trots att de själva inte längre lever tillsammans. Samtalen kan leda fram till ett avtal eller en överenskommelse om vårdnad, boende eller umgänge. Samarbetssamtal är frivilliga, kostnadsfria och sker på föräldrars initiativ.
Familjerättsliga avtal
Vid en separation kan det vara svårt att komma överens om vem som ska ha vårdnaden om barnen, var de ska bo och hur umgänget ska se ut. Om ni är överens kan ni skriva ett avtal hos familjerätten. Då görs det en utredning för att bedöma vad som är bäst för barnet. Avsikten med socialtjänstens godkännande är att så långt som det är möjligt att försäkra sig om att avtalet är till barnets bästa, då avtalet har samma verkan som en dom i domstol.
Ansökan om skilsmässa
När du och din partner har beslutat er för att skiljas ska ni ansöka om äktenskapsskillnad. Det gör ni hos tingsrätten.
Ansökan om skilsmässa sker hos tingsrätten.
Läs mer om ansökan om skilsmässa på domstol.se
Receptionen socialkontoret
Öppettider:
Måndag - torsdag kl 10-16
Fredag kl 10-15
Lunchstängt kl 12-13
0144-350 03
Telefontider:
Måndag - fredag kl 7.30-16.00
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög
ifo@odeshog.se
Fax: 0144 - 106 90