Bygga, bo & miljö
Sotning och brandskyddskontroll är två olika delar. Sotning omfattar rengöring medan brandskyddskontroll avser myndighetstillsyn.
Vid sotning avlägsnas sot och annan beläggning i syfte att förebygga brand. Vid brandskyddskontroll prövas anläggningens funktion och egenskaper utifrån brandskyddssynpunkt i syfte att upptäcka fel och brister som kan leda till skador vid brand.
Kommunen beslutar vilken taxa som ska gälla för rengöring och brandskyddskontroll samt hur ofta rengöring ska ske.
Sotningen i Ödeshögs kommun sköts av Rovent AB i Motala.
I anläggningar där man eldar till exempel värme-, varmvatten-, varmlufts- och ångpannor krävs sotning och brandskyddskontroll. Även braskaminer och kakelugnar måste sotas och kontrolleras med jämna mellanrum.
Imkanalen, köksfläktens anslutning till skorstenen/ventilationssystemet i bostadshus, omfattas inte längre av kravet på sotning. Trots detta behöver imkanalen rengöras med jämna mellanrum, om inte annat av funktionsmässiga skäl. Ansvaret för rengöring av imkanalen ligger på fastighetsägaren.
Brandskyddskontrollen får endast utföras av den som är utsedd av kommunen och som har behörighet att utföra brandskyddskontroll. Det är bara sotare med särskild vidareutbildning som får utföra brandskyddskontrollen.
Syftet med brandskyddskontrollen är att i ett tidigt skede upptäcka eventuella fel och brister hos anläggningen som kan innebära risker för brand. Om det vid kontrollen upptäcks brister eller felaktigheter som innebär risk för annan olyckshändelse än brand ska den som utför kontrollen även påtala detta.
Kommunen får tillåta att en fastighetsägare sotar sin egen anläggning om det kan ske på ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt. Detta innebär att kommunen bara får tillåta sådan sotning om den enskilde visar att det görs på ett betryggande sätt. Det finns dock inte idag ett klart stöd för att säga att kommunen måste medge sådan sotning om den kan göras på ett betryggande sätt. Om kommunen avslår en ansökan om att få sota själv så kan detta beslut överklagas till länsstyrelse och allmän förvaltningsdomstol. Denna prövning får då avgöra om kommunen haft rätt att neka den enskilde att sota själv.
Det är kommunen som bestämmer hur sådan verifiering ska ske. Exempelvis kan ett intyg från en genomgången kurs eller studiecirkel vara ett sådant sätt.
Ja det får kommunen eftersom bestämmelserna säger att fastighetsägaren kan få tillåtelse att låta annan utföra sotningen. (Om de civilrättsliga avtal som reglerar förhållandet mellan kommunen och skorstensfejarmästaren skulle hindra detta får kommunen själv pröva.)
I Ödeshög är samhällsbyggnadsnämnden som är ansvarig för sotningsverksamheten som ska fatta dessa beslut. Enligt kommunallagens bestämmelser kan nämnden, om den så önskar, överlåta beslutanderätten till exempelvis en tjänsteman eller politiker i kommunen.
Kommunen får endast ta betalt för sotning och brandskyddskontroll enligt lagens 3 kapitel, 6 §. Att pröva en ansökan om tillåtelse att få sota själv är att betrakta som handläggning av ett myndighetsärende och för detta får kommunen inte ta betalt.
Kommunen bör i beslutet ange att sotningar ska utföras enligt kommunens sotningsfrister och att fastighetsägaren ska dokumentera när sotning har skett. Denna dokumentation kan sedan kontrolleras i samband med brandskyddskontrollen eller vid annan tillsyn från kommunens sida.
Nej, tillåtelse får endast ske efter prövning av ansökan från en fastighetsägare i varje enskilt fall.
Nej, brandskyddskontrollen ska alltid utföras av den som är utsedd av kommunen och som har behörighet att utföra brandskyddskontroll. Den är till för att kontrollera så den enskilde uppfyller kraven enligt lagens 2 kapitel, 2 § som i korthet säger att det är fastighetsägaren som är ansvarig för att anläggningen är brandsäker.
Sotare
Rovent AB
0141-65 58 52, växel
info@rovent.se