Stöd & omsorg
- Akut hjälp
- Ekonomisk hjälp
- Familj och föräldraskap
- Frivilliga uppdrag
- Funktionsnedsättning
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Hälso-och sjukvård
- Invandring och integration
- Kommunala rådet för äldre och personer med funktionshinder
- Lokala värdighetsgarantier
- Missbruk och beroende
- Psykisk ohälsa
- Självservice
- Socialkontoret och Socialjour
- Trygg och säker
- Våld i nära relation och hedersnormer
- Äldre
Ekonomisk hjälp
Alla kan under kortare eller längre perioder i livet hamna i ekonomiska svårigheter. Det kan innebära att du behöver hjälp och stöd i frågor som rör den egna ekonomin och här kan vi hjälpa till.
Du kan ansöka om bidrag eller få rådgivning. Om du inte har tillräcklig inkomst för att försörja dig eller din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd, kallat försörjningsstöd. Du kan läsa mer om försörjningsstöd via länken:
Information om försörjningsstöd
Du som är pensionär kan söka bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten.
Bostadstillägg till pensionärer
Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Är du anhörig och hjälper någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du vara behörig att göra ansökan åt din närstående.
Gör en beräkning innan du ansöker
På Pensionsmyndighetens webbplats kan du själv göra en beräkning för att se om du bör ansöka.
Från januari 2022 höjs bostadstillägget och beräkningen görs därför utifrån dessa nya regler. På pensionsmyndighetens webbplats finns även information om hur du gör för att ansöka. Du kan också ringa kundservice 0771–776 776 eller besöka ett servicekontor för att få hjälp.
Räkna ut ditt bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten
Pensionsmyndighetens digitala informationsmöten
Du är välkommen att delta på Pensionsmyndighetens digitala möten om bostadstillägg. Det är gratis och du behöver inte anmäla dig. Under mötet får du svar på de vanligaste frågorna och kan även ställa egna frågor via en chatt. Du kan läsa mer på Pensionsmyndighetens webbplats.
Informationsmöte om pension hos Pensionsmyndigheten
För gode män och förvaltare
Om du är god man eller förvaltare kan du också på pensionsmyndighetens webbplats göra en beräkning som visar om du kan ansöka om bostadstillägg för din huvudman.
Räkna ut Bostadstillägg om du är god man eller förvaltare hos Pensionsmyndigheten
Det finns även utskriftsvänliga broschyrer och information om hur du fyller i blanktetter på rätt sätt.
Broschyrer och faktablad hos Pensionsmyndigheten
Information om hur du fyller i blanketter hos Pensionsmyndigheten
Budget och skuldrådgivning
Om du inte vet hur du ska klara av din ekonomi kan du få hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare. Du kan få rådgivning över telefon eller få komma på ett besök.
Rådgivning
Kommunens budget- och skuldrådgivare kan ge dig råd och stöd på vägen mot en lösning. Du kan få hjälp att:
- gå genom dina skulder
- upprätta en skuldförteckning
- sammanställning och förslag till betalningsuppgörelser
- du får även hjälp att planera för hur mycket som du kan betala av på dina skulder varje månad.
Den första kontakten resulterar ofta i att ni bestämmer tid för ett personligt möte. Inför det mötet är det bra om du själv har med uppgifter om dina inkomster, utgifter och skulder.
Ta gärna med dig:
- hyresavi,
- lönebesked,
- räkningar och liknande.
Med hjälp av uppgifterna får budget- och skuldrådgivaren bättre förutsättningar att ge dig goda råd om hur du ska gå vidare.
Sök hjälp så tidigt som möjligt innan problemen förvärras.
Tryck på "Kontakt" för att hitta adress och telefonnummer till Socialkontoret.
Skuldsanering
Du som är svårt skuldsatt kan ansöka om skuldsanering. Det innebär att du under vissa förutsättningar befrias från att betala dina skulder helt eller delvis.
Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden som prövar om du uppfyller lagens krav för att få skuldsanering.
Ett av grundkraven är att du inte kan betala dina skulder på många år. Får du ett beslut om skuldsanering innebär det att du får leva på kronofogdens existensminimum under fem år. Rådgivaren kan ge dig råd och hjälp före, under eller efter skuldsaneringsperioden.
Information om skuldsanering hos Kronofogden
Tips om ekonomin i Sverige blir sämre
Just nu finns det risk för att ekonomin i Sverige kommer bli sämre och det kan drabba dig med låg inkomst.
Du kan kontakta socialkontoret för att få råd och det finns råd på Kronogodens webbplats. De råd som Kronofogden vill ge dig är:
- Var aktiv - Undvik inte verkligheten och ta inga genvägar. Agera direkt och prioritera dina utgifter. Hyra, el , barnen och telefon går före. Om du är skyldig någon pengar borde du kontakta dem och förklara situationen och kom fram till en lösning som fungerar för alla.
- Planera - Gör en budget så du får en uppfattning över din ekonomi. Avsluta och ta bort onödiga utgifter. Gör vad du kan för att undvika impulsköp. Socialkontoret kan hjälpa dig med budgeten.
- Ta hjälp - Prata med dem som står dig närmast om din situation, du kan få nyttiga råd.
- Kontakta Kronofogden om du har skulder på väg till dem - Du kan anonymt ringa till Kronofogden om du har en skuld som är på väg till dem. Du som är skuldsatt och du som lånat ut pengar kan få hjälp.
- Öppna posten - När Kronofogden måste knacka på din dörr är det troligen för att du inte öppnat posten från dem. Öppna posten och följ instruktionerna för att din situation ska bli så bra som möjligt.
Nedan finns en video som kan ge dig samma information muntligt. Vill du läsa mer kan du läsa på Kronofogdens webbplats via länken.
Fem tips om ekonomin blir sämre från Kronofogden
Dödsboanmälan och begravning
När en person avlider måste vissa saker ordnas. Allt detta sköts vanligtvis av de som ingår i dödsboet - den som enligt lag eller testamente har rätt till andel i ett dödsbo. Om den avlidne inte efterlämnar någon som ordnar begravning ska det ordnas av den kommun där den avlidne senast var folkbokförd.
Dödsboanmälan
Om det saknas tillgångar i ett dödsbo, eller om tillgångarna inte täcker begravningskostnader och andra kostnader i samband med dödsfallet, kan kommunen hjälpa till med att upprätta en dödsboanmälan.
En dödsboanmälan ska upprättas av Socialnämnden och förvaras hos Skatteverket. En dödsboanmälan bör genomföras inom två månader efter dödsfallet.
Finns det tillgångar som tillsammans överstiger begravningskostnaderna ska istället en bouppteckning göras.
Viktigt att tänka på vid dödsboanmälan:
- Inga räkningar ska betalas och inga pengar får röras förrän dödsboanmälan är klar
- Finns det tillgångar ska det i första hand täcka begravningskostnaden
- Kommunen kan vara behjälplig vid beställning av begravning
Bouppteckning
En bouppteckning är en sammanställning över den avlidnes tillgångar och skulder och ska göras vid en särskild förrättning inom tre månader efter dödsfallet. Bouppteckningen lämnas till skatteverket.
Begravningsceremoni
Borgerlig begravning
Borgerlig begravning innebär en minnesstund utan jordfästning och utanför kyrkan eller annat samfund.
Det finns inga fastställda regler eller ritualer för den borgerliga begravningen. Den kan fritt utformas efter de anhörigas önskemål när det gäller lokal, musik, sång eller andra inslag. Det behöver inte heller vara en särskild begravningsförrättare som leder ceremonin.
Kommunen har som service till sina medborgare utsett borgerlig begravningsförrättare.
Begravning i Svenska kyrkans eller annan kristen kyrkans ordning
Begravningsavgift betalas av alla oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Avgiften ger rätt till gravplats, gravsättning, kremering, transporter, samt lokal för begravningsceremonin.
Medlemmar i Svenska kyrkan har rätt till en begravningsceremoni i Svenska kyrkans ordning. Är man medlem i en frikyrka man kan också ha en ceremoni i annan kristen kyrkas ordning. Begravningsbyrån kan hjälpa dig med vägledning och kontaktuppgifter.
Konsumentvägledning
Ödeshögs kommun har ingen komsumentvägledning. Istället hänvisar vi dig som behöver råd och stöd gällande konsumentfrågor till Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden.
Hallå konsument
Hallå konsument är en rikstäckande upplysningstjänst som samordnas av Konsumentverket. Hit kan du vända dig med frågor om köp av varor och tjänster, reklamationer, att handla hållbart och annat som du som konsument behöver hjälp med.
Information till dig som konsument hos Hallå konsument
Allmänna reklamationsnämnden
Allmänna reklamationsnämnden (ARN) är en myndighet som prövar många typer av konsumenttvister. Anmälan kan bara göras av en konsument. Beslutet är sedan en rekommendation om hur tvisten bör lösas. Majoriteten av företagen följer beslutet. Det är avgiftsfritt att få sin tvist prövad.
Information till dig som konsument hos ARN
Receptionen socialkontoret
Öppettider:
Måndag - torsdag kl 10-16
Fredag kl 10-15
Lunchstängt kl 12-13
0144-350 03
Telefontider:
Måndag - fredag kl 7.30-16.00
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög
ifo@odeshog.se
Fax: 0144 - 106 90
Relaterad information
Länkar
- Pensionsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.
- Information om hur bostadstillägg fungerar hos Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats.
- Ansök om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats.
- Skatteverket Länk till annan webbplats.
- Svenska kyrkan Länk till annan webbplats.