Omsorg och stöd
- Akut hjälp och krisstöd
- Anhöriggrupp
- Dödsfall och begravning
- Ekonomisk hjälp
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Kommunala rådet för äldre och personer med funktionshinder
- Lokala värdighetsgarantier
- Missbruk och beroende
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Vad är en kris?
En kris är en händelse som inträffar i fredstid och som hotar samhällets grundläggande funktioner. Ofta medför det att många människor drabbas eller att samhället inte fungerar som det ska.
En kris eller extraordinär händelse avviker från det normala och innebär en allvarlig störning (eller en överhängande risk för en allvarlig störning) i viktiga samhällsfunktioner. Det kan handla om händelser som uppstår hastigt och oväntat, är komplex och oöverskådliga, hotar liv, hälsa, miljö eller grundläggande värden och medför stora konsekvenser. Den här typen av händelser kräver oftast snabba beslut och samverkan mellan en rad olika aktörer för att samordna hanteringen av händelsen.
Ansvar vid en kris
Ditt ansvar
Alla har ett ansvar för att vi ska kunna leva i ett tryggt och säkert land. Ett stort ansvar vilar på det offentliga, men som privatperson har också du ett grundläggande ansvar.
I händelse av kris är det viktigt att du som invånare är förberedd. Då har du också möjlighet att hjälpa andra och stötta det civila försvaret. I en händelse där våra resurser inte räcker åt alla, kommer vi att tvingas prioritera de med störst behov av hjälp.
Läs mer om hur du kan förbereda dig för kris eller samhällsstörning
Kommunens ansvar
Många av kommunens verksamheter måste fungera även under krissituationer. Det gäller bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, fjärrvärme, räddningstjänst och skola.
Kommunen planerar och övar för att kunna upprätthålla verksamheterna även under krissituationer. Kommunen har även gjort en risk- och sårbarhetsanalys för att kunna förbereda organisationen. Utifrån analysen har kommunen skapat ett handlingsprogram för trygghet och säkerhet som handlar om hur kriser och extraordinära händelser ska hanteras. Dokumentet innehåller också en plan för olycksförebyggande och brottsförebyggande arbete.
Kommunens krisledningsorganisation
Den ordinarie organisationen kan vid en kris eller extraordinär händelse behöva förstärkas med en särskild krisledningsorganisation. Kommunens krisledningsgrupp kan vid behov aktiver krisstaben som stöd i krishanteringen.
Ödeshögs krisledningsorganisation. (länk inom kort)
Samhällets ansvar
Sveriges krishantering utgår från att krisen ska hanteras av de närmast berörda. Ansvaret ligger därför ofta på de kommuner eller myndigheter som är direkt inblandade. Växer krisen ytterligare, eller om fler kommuner är inblandade, får länsstyrelsen en större roll. Vid behov samarbetar myndigheter på nationell nivå.
I Östergötland har länets kommuner och myndigheter kommit överens om hur de ska samarbeta före, under och efter en kris och samhällsstörning. Samarbetet kallas Samverkan Östergötland.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se
Trygg- och säkerhetsenheten
Ödeshögs kommun har avtal med Trygg- och säkerhetsenheten i Mjölby.
Relaterad information
Länkar
- Krisinformation.se (webbplats för myndigheternas krisinformation) Länk till annan webbplats.
- MSB.se (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) Länk till annan webbplats.
- MSB med råd till privatpersoner om till exempel hemberedskap, brandsäkerhet och naturolyckor. Länk till annan webbplats.
- SOS Alarm (viktiga telefonnummer) Länk till annan webbplats.
- Information på andra språk på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats.
- Information in other languages Länk till annan webbplats.
- Information from The Swedish Civil Contingencies Agency (MSB) in English Länk till annan webbplats.