Dagvatten
Dagvatten är regn- och smältvatten som kommer från tak, dränering, gator, gräsmattor och parkeringsplatser.
Genom att leda ditt dagvatten till din gräsmatta eller till det kommunala ledningsnätet för dagvatten, kan du hjälpa till att minska kostnader och belastningar på våra avloppspumpstationer och reningsverk.
Du som fastighetsägare har ansvar för vatten- och avloppsledningar fram till förbindelsepunkten, som sitter en halv meter utanför din tomtgräns. Där tar kommunen över ansvaret. Fastighetsägare och kommunen har därför ett gemensamt ansvar för att förhindra översvämningar.
Ta hand om dagvattnet nära källan
Om dagvattnet fördröjs så nära källan som möjligt minskar risken för att ledningsnätet blir fullt, vilket i värsta fall kan leda till källaröversvämningar och utsläpp av orenat avloppsvatten.
Det finns olika sätt att ta hand om sitt dagvatten, till exempel kan det ledas till en stenkista, samlas upp i vattentunnor eller kopplas till kommunens dagvattenledning i gatan när det finns en sådan.
Anmälan om dagvattenanläggning
Enligt miljöbalken är dagvatten som släpps ut från sammanhängande bebyggelse inom detaljplanelagt område klassat som avloppsvatten.
För att inrätta en dagvattenanläggning krävs en anmälan till miljönämnden enligt Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.
Anmälningsplikt gäller inte om det handlar om viss eller vissa fastigheters räkning. För fastigheter utanför detaljplanelagt område gäller inte anmälningsplikt. I stället klassas dagvatten som avleds som vattenverksamhet och omfattas av miljöbalkens 11 kapitel.
Mjölby, Boxholm och Ödeshögs kommuner har en gemensam miljönämnd och ett gemensamt miljökontor. Mjölby kommun är värdkommun för samarbetet och miljökontoret är placerat i Mjölby.
Läs mer på Mjölby kommuns webbplats
Arbetsledare gata/park
Per Andersson
0144-353 06
per.andersson@odeshog.se