Kommun & politik
-
Agenda 2030
- Aktuella beslut i korthet
- Anslagstavla, officiell
- Beslut, insyn och rättssäkerhet
- Dialog och synpunkter
- Diarium och arkiv
- Flytta hit eller nyinflyttad
- För dig som är förtroendevald
- Kommunens organisation
- Kommunfakta
- Kontakta oss
- Kvalitet och statistik
- Måltider inom kommunen
- Möten, handlingar och protokoll
- Press och informationsmaterial
- Självservice
- Vision 2040
Agenda 2030

2015 antog FN Agenda 2030 för hållbar utveckling. Agendan innebär att alla 193 medlemsländer förbundit sig att fram till år 2030 tillsammans jobba för en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling.
Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. Globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.
Globala målen leder vägen
Vi har aldrig förr stått inför så stora utmaningar när det gäller vårt klimat och hur snabbt vi förbrukar jordens resurser, samtidigt som vi aldrig varit så nära att eliminera fattigdom och jämna ut livsvillkor.
Agenda 2030 innehåller 17 mål och 169 delmål, som i Sverige kallas de Globala målen.
De syftar till att:
- utrota fattigdom och hunger
- förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla
- uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor
- säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser
Läs mer om Agenda 2030 och de globala målen
I denna korta film presenteras de 17 globala målen - vår glokala agenda.
Glokala Sverige
Ödeshögs kommun är en av de 50 kommuner och regioner som inför 2020 har antagits i Svenska FN-förbundets och SKR:s gemensamma projekt Glokala Sverige. Projektet handlar om att arbeta med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling i hela Sverige.
Projektet Glokala Sverige – Agenda 2030 i kommuner och regioner har antagit 49 nya kommuner och en region som kommer att vara med i projektet från 2020. Ödeshög är en av dem. Det innebär att 16 av landets 20 regioner och 130 av landets 290 kommuner nu deltar i projektet.
– Vi vill växla upp arbetet med Agenda 2030 målen i kommunen och ser deltagandet i Glokala Sverige som ett bra sätt att göra det på. Det är värdefullt att få ta del av utbildningsinsatser lokalt och erfarenhetsutbyte genom nätverkande som kan ge ny kunskap och nytt engagemang till hållbarhetsarbetet, säger Annicki Oscarsson (KD) kommunstyrelseordförande i Ödeshögs kommun.
– Vi är glada och stolta över att nära hälften av landets kommuner och regioner är medlemmar i Glokala Sverige. Genom vårt samarbete ökar vi förutsättningarna för att hela Sverige ska vara med och bidra till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Som tidigare kommer projektdeltagarna att få ta del av utbildningsinsatser lokalt och erbjudas digitala material, bland annat webbutbildning, nyhetsbrev, filmer och webinarier. Dessutom genomförs konferensen Mötesplats Agenda 2030 den 24-25 september, för att bidra till gemensamt lärande och ökat engagemang. Nätverkande och erfarenhetsdelning är en viktig del av projektet.
– Kommuner och regioner har ett stort engagemang i de globala målen. Det är både bra och viktigt. Två tredjedelar av målen förutsätter insatser på lokal och regional nivå. Genom Glokala Sverige vill SKR och FN-förbundet hjälpa kommuner och regioner att växla upp sitt hållbarhetsarbete ytterligare, säger Staffan Isling, vd på SKR.
Glokala Sverige är ett utbildnings- och kommunikationsprojekt som drivs av Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, med stöd av Sida.
Mer om projektet finns på fn.se/glokalasverige. Där finns också en förteckning över samtliga antagna kommuner och regioner.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se